REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE – IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ZA RAZVOJ KULTURNOG TURIZMA

Labin dobiva interpretacijski centar rudarstva
26/10/2019
ODRŽAN SIMPOZIJ ‘’POTENCIJALI RIJEČKE INDUSTRIJSKE BAŠTINE’’
18/11/2019
Show all

REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE – IZAZOVI I MOGUĆNOSTI ZA RAZVOJ KULTURNOG TURIZMA

Međunarodni simpozij u Trbovlju

U sklopu EU projekta Inspiracija vodeći partner općina Trbovlje u subotu 19. listopada 2019. organizirala je međunarodni simpozij. U suradnji s Radničkim domom Trbovlje i Centrom za mlade Trbovlje simpozij pod nazivom „Revitalizacija industrijske baštine – izazovi i mogućnosti za razvoj kulturnog turizma“ održan je u sklopu međunarodnog festivala nove medijske umjetnosti Speculum Artium.  Simpozij koji se održao u prostorijama Doma mladih Trbovlje imao je za cilj otvoriti raspravu o mogućnostima integriranja industrijske baštine u kulturno turističke proizvode te potaknuti razmjenu dobrih praksi u području kulturnog turizma.

Simpozij je otvorio ministar kulture Zoran Poznić i načelnica Općine Trbovlje Maja Krajnik, a potom su slijedila zanimljiva predavanja uglednih internacionalnih gostiju i stručnjaka. Bogdan Šteh iz radničke kuće Trbovlje, Hideaki Ogawa iz Ars Electronica centra u Linzu i Mihael Gornik iz Dewesofta predstavili su svoj rad i naučene lekcije o tome kako turizam ide ruku pod ruku s tehnologijom. Mitja Predovnik iz Turizma Ljubljana, Helga Večerinović iz Turističke zajednice Rijeka i Matevž Straus iz Arctura iz Nove Gorice predstavili su svoje dobre prakse i iskustva na području uspostave i primjene različitih turističkih proizvoda kroz digitalizaciju u turizmu.

Posljednji dio simpozija bio je posvećen razgovoru s partnerima projekta i zajedničkom planiranju razvoja kulturnog turizma. U raspravu se uključila i skupina međunarodnih muzeologa iz ICOM SEE koja je iznijela svoja mišljenja i iskustva.

U sklopu simpozija organiziran je vođeni obilazak festivala na kojem su svjetski poznati stručnjaci i umjetnici predstavili svoje viđenje budućnosti industrije u kojima tehnologije poput proširene i virtualne stvarnosti stvaraju partnerstva između čovjeka i stroja. Sudionici simpozija su posjetili i nekoliko zanimljivih turističkih mjesta u Trbovlju – ugostili su ih u elektrani Trbovlje, Turističkoj zajednici Trbovlje i muzeju Zasava Trbovlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.