Dimnjak termoelektrane

Krajobrazni park Kum
30/03/2019
Likovna kolonija INSPIRACIJA
30/03/2019
Show all

Dimnjak termoelektrane

Dimnjak u Trbovlju, dimnjak Termoelektrane Trbovlje najviša je građevina u Sloveniji, najviši dimnjak u Europi i sedmi po visini u svijetu. Sagrađen je s ciljem preraspodjele onečišćenja u Zasavju na veće područje. Visok je 360 ​​metara te se gradio po 3 metra dnevno. Građen je bez prekida, a u gradnji su sudjelovali slovenski i strani građevinski stručnjaci kao i posebno obučeni radnici. Izgrađen je u 20 mjeseci, a otvoren je na Trbovski općinski praznik 1. lipnja 1976. godine. Iako se zgrada na vjetru zanjiha do jednog metra, zaštićena je od jakih potresa.

Termoelektrana Trbovlje najveći je energetski objekt u Zasavju. Prostire se duž obale rijeke Save, gdje se na lijevoj obali nalaze proizvodni pogoni i sa njima povezani tehnološki uređaji dok se na desnoj obali rijeke nalaze skladišta i garaže, veće dvorište s natkrivenim parkiralištima, kao i objekti za sustav opskrbe pitkom vodom.

Uz zasavski rudnik ugljena, TET je postavio svojevrsni temelj za razvoj brojnih tvornica, industrijskih i obrtničkih objekata, prometnih i društvenih djelatnosti u Zasavju i u Sloveniji. Danas termoelektrana i dimnjak više ne rade. Čak ni uspon na dimnjak više nije dopušten. Termoelektrana Trbovlje od 2018. godine djeluje kao HSE – energetska tvrtka Trbovlje d. o. o. te traži nove razvojne mogućnosti uključujući i turističke projekte.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.